Fyringssesongen er i gang

clipart2102263272Styret er informert om at flere som har installert peis i sin leilighet innimellom har problemer, enten med å få fyrt eller at det kan komme røyk eller sur pipelukt inn i leiligheten.

Tidligere har vi fått renset ventilasjonsanlegget, satt inn røykrør i pipa, åpnet ventiler i yttervegg og fått innregulert ventilasjonen i enkelte oppganger. Dette har hjulpet noen steder.

For å si det enkelt, kan vi si at om røyk eller sur pipelukt kommer inn i leiligheten er dette fordi det suges mer luft ut av leiligheten enn det tilføres, og det kan by på problemer. Det er imidlertid flere ting man selv kan gjøre.

  • Det skal være luftekanaler i veggen, og ventiler over vinduene, disse er med på å tilføre luft inn i leiligheten. Styret er dessverre kjent med at lufteventiler gjennom tidene er blitt tettet igjen av beboere.
  • Noen kan også stenge ventilasjonen (utsuget) på kjøkkenet, hvis man har et stengehjul over kjøkkenviften. Dette bidrar til at der suges mindre luft ut av leiligheten, også fra peisen. Det er ikke tillatt å ha egen motor på kjøkkenvifta, dette vil skape enda større problemer. Unntaket er vifte med kullfilter istedenfor, som ikke er koblet på det sentrale ventilasjonssystemet. Dette vil suge mindre luft ut av leiligheten, og kan være løsningen for noen.
  • Husk at du må stenge igjen spjeld og luftekanaler på peisen når den ikke er i bruk for å unngå pipelukt i leiligheten. Nyere peiser er tettere enn eldre.
  • Hvis du skal ha fyr i peisen, og pipeløpet er kaldt, må du åpne vinduer, og få til en rask gjennomlufting først. Dette gjør at du lettere får fyr, og luftstrømmen vil gå riktig vei. Bruk rent brensel, og ikke papir og papp.
  • La veden brenne ut før dere går til sengs, for deres sikkerhets skyld, og husk å kontroller dine brannvarslere.
  • Hvis du mistenker at utsuget på bad og kjøkken er for kraftig eller for svakt i din oppgang, ta kontakt med driftsleder, han kan regulere dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s