Historikk

cropped-032wxw4brcht.jpeg

Foto: Halfdan Møller 1915-1916 http://www.oslobilder.no  

Eierseksjonssameiet Det Rivertzske Sameiet ble stiftet i 2009. Bygningsmassen var på seksjonseringstidspunktet helheid av Kristiania Byggeselskap for småleiligheter AS, (KBS). Mange av leietakere til KBS benyttet sin kjøperett i forbindelse med seksjoneringen.  KBS har fortsatt å selge seksjoner som ikke leies ut, men eier fremdeles et stort antall leiligheter.

River’n, i sin tid en sensasjon!

På begynnelsen av 1900-tallet ønsket man at folk skulle oppleve «lys, luft og skjønnhet» der de bodde. Arkitekt Kristen Rivertz hadde revolusjonerende ideer om hvordan dette skulle gjøres og tegnet opp 15 frittstående bygninger på Sagene.

Han la dem nord-sør for at de skulle få maksimalt med lys og luft mellom gårdene.

De 15 blokkene sto ferdig i 1912 og inneholdt 479 ett- og toroms leiligheter med kjøkken og WC. Siden slike frittstående gårder var nytt i Europa, ankom busslaster med arkitekter byggeplassen ved Sagene kirke for å se hvordan lys, luft og skjønnhet grodde fram i det som offisielt ble kalt Det Rivertzke kompleks, men som på folkemunne ble kjent som River’n.

Bygningenes fasader er oppført på Byantikvarens ”gule liste”, hvilket innebærer at bl.a. fasadeendringer eller inngrep i bygningenes nære omgivelser ikke kan gjennomføres. Historien om ”River’n” skal være at både Oslo kommune og de fleste arkitekter mente tidlig på 1900-tallet at det var best å bygge eneboliger og hagebyer, også i storbyen. Rivertz, som var sosialt engasjert, skjønte at de aldri ville klare å løse boligproblemet i Oslo på den måten, så han etablerte et aksjeselskap som bygget tre–etasjes blokker med til sammen 469 leiligheter, de fleste ettroms eller toroms, noen med eget WC, andre med WC i gangen, det Rivertz’ske kompleks. Målet var å bygge rimelige og funksjonelle boliger for arbeiderklassen, og selv om Oslo kommune måtte overta selskapet, ble prosjektet fullført rundt 1912.

Arkitekt Kristen Tobias Rivertz har fått oppkalt en plass etter seg rett ved boligene; Arkitekt Rivertz’ plass. Plassen ligger ved krysset mellom Uelands gate og Griffenfeldts gate.

To kvinner ble på slutten av 1990-tallet intervjuet om sin oppvekst i River`n. Dette står å lese hos Oslo byarkiv:

Ei kvinne forteller fra oppveksten på ett rom og kjøkken. Hun var yngst av syv søsken. Faren var grunnarbeider innenfor bygningsbransjen og eldre søsken hjalp også til med penger:

“Ja, det var trangt. For det var jo senger overalt. Det var flatsenger og det var feltsenger og på kjøkkenet var det jo ei feltseng og en svær sofa. Der lå vi tre søsknene. Jeg på midten, på pinnen.” Mamma og pappa lå i en svær seng med messingkuler i den ene kroken i stua, og brødrene lå på flatsenger i en annen krok. Det fantes større familier i komplekset. En annen informant kom fra en familie på tolv. I deres familie spiste og arbeidet de på skift. Stoler og krakker var det til alle tolv, møbler for øvrig var to kommoder, to bord og en buffet: “Det var så fattig som det kunne blitt, rett og slett, for det at vi hadde ikke plass. Det var ikke plass.”

Mer om dette her

Les mer om byggestilen til Det rivertzske kompleks og de arkitektoniske kvalitetene i bygningsgmassen på Byggenytt sine nettsider, http://www.byggenytt.no/hovedstad/art_08/glott8.htm

Omtale av River’n i Oslo kommunes turkart 

Historiske bilder fra www.oslobilder.no