Fyringssesongen er igang!

Enkelte av de som har installert peis i sin leilighet opplever noen ganger at de har problemer med å få fyr, eller at det kan komme røyk eller sur pipelukt inn i leiligheten.

Med en bygningsmasse fra tidlig 1900-tall, og et sentralt ventilasjonssystem, så kan det oppstå undertrykk i leilighetene. Ventilasjonssystemet er blant annet på plass for å forhindre fuktskader i bygningsmassen, og om det skal fungere i harmoni med en peisovn, så må leiligheten ha tilførsel av frisk luft.

For å si det enkelt kan vi si at om røyk eller sur pipelukt kommer inn i leiligheten, så er det fordi det suges mer luft ut av leiligheten enn det tilføres. Det er imidlertid flere ting man selv kan gjøre.

 • Det skal være luftekanaler i veggen, og ventiler over vinduene, disse er med på å tilføre luft inn i leiligheten. Styret er dessverre kjent med at lufteventiler gjennom tidene er blitt tettet igjen av beboere.
 • Noen kan også stenge ventilasjonen (utsuget) på kjøkkenet, hvis man har et stengehjul over kjøkkenviften. Dette bidrar til at der suges mindre luft ut av leiligheten, også fra peisen. Det er ikke tillatt å ha egen motor på kjøkkenvifta, dette vil skape enda større problemer. Unntaket er vifte med kullfilter, som ikke er koblet på det sentrale ventilasjonssystemet. Dette vil suge mindre luft ut av leiligheten, og kan være løsningen for noen.
 • Husk at du må stenge igjen spjeld og luftekanaler på peisen når den ikke er i bruk. Nyere peiser er tettere enn eldre.
 • Hvis du skal ha fyr i peisen, og pipeløpet er kaldt, må du åpne vinduer, og få til en rask gjennomlufting først. Dette gjør at du lettere får fyr, og luftstrømmen vil gå riktig vei.
 • Bruk rent brensel, og ikke papir og papp.
 • La veden brenne ut før dere går til sengs, for deres sikkerhets skyld, og husk å kontroller dine brannvarslere.
 • Hvis du mistenker at utsuget på bad og kjøkken er for kraftig eller for svakt i din oppgang, ta kontakt med driftsleder, han kan regulere dette.

Tidligere har vi fått renset ventilasjonsanlegget, satt inn røykrør i pipa, åpnet ventiler i yttervegg og fått innregulert ventilasjonen i enkelte oppganger. Dette har også hjulpet noen steder.

2 kommentarer om “Fyringssesongen er igang!

 1. Håkon Øverås sier:

  Hei – jeg har flyttet inni Thurmannsgate 18A , 301 og planlegger å sette inn peisovn, men ser at det ikke finnes et søknadsskjema klart enda – så hva gjør jeg da?

  Kind regards
  Håkon Øverås
  Producer/Partner
  +47 90 60 30 80

  [id:image001.png@01D39C3A.33D3EF80]

  4 1/2 FILM AS
  Storgata 5, 0155 Oslo
  http://fireogenhalv.no

  [signature_1417854045]

  [/var/folders/95/c1plvczx135c_1dyyxvsyphc000102/T/com.microsoft.Outlook/WebArchiveCopyPasteTempFiles/cidimage002.jpg@01D4ADA6.2B3113C0]

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s